top of page

Lyhyesti orkesterista

Vuodesta 1910 toiminut Helsingin balalaikkaorkesteri on pietarilaisen Andrejevin orkesterin (perustettu v. 1888)  jälkeen toiseksi vanhin venäläisten kansansoitintenorkesteri maailmassa. Helsingin balalaikkaorkesteri juhlisti 100-vuotista taivaltaan konsertoimalla täydelle salille Finlandia-talossa huhtikuussa 2010. Orkesterin juhlavuoden suojelijana toimi tasavallan  presidentti Tarja Halonen. 110-vuotisjuhlakonsertti pidetään syksyllä 2021.

 

Helsingin balalaikkaorkesterin ohjelmisto koostuu venäläisistä  kansansävelmistä, balalaikkaorkesterille sävelletystä musiikista, taide- ja  populaarimusiikista sekä maailmanmusiikista. Konserteissa kuullaan usein  tuttuja slaavilaisia sävelmiä kuten Uralin pihlaja ja Kalinka, mutta myös Säkkijärven polkkaa sekä Sibeliuksen, Theodorakiksen ja Shostakovitshin teoksia.

 

Helsingin balalaikkaorkesterissa soitetaan venäläisiä kielisoittimia balalaikkoja ja domria, sekä harmonikkoja ja lyömäsoittimia. Orkesterissa on parikymmentä aktiivista soittajaa sekä laulusolistit Heli Jormanainen ja Slava Druzhinin. Gennadi Klykov, kapellimestari ja Venäjän ansioitunut taidevaikuttaja, johtaa Helsingin Balalaikkaorkesteria ja vastaa ohjelmiston suunnittelusta. Orkesteri toimii Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston yhteydessä.

 

110-vuotias Helsingin balalaikkaorkesteri on konsertoinut pitkän historiansa aikana eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Orkesteri on esiintynyt useita kertoja Portugalissa, Venäjällä, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa. Orkesteri on tehnyt myös levytyksiä. Ensimmäinen savikiekko julkaistiin vuonna 1929 ja viimeisimmät cd-levyt Helsingin balalaikkaorkesteri - 100 vuotta keväällä 2012 sekä Bellman ja balalaikka vuonna 2015.

bottom of page